COOPERACIÓ FRATERNA En el món actual, la injustícia i la desigualtat internacional estan cada dia més presents en la nostra realitat, les catàstrofes naturals als països del sud, guerres, pobresa, …

Projectes de Cooperació


  • COOPERACIÓ FRATERNA
    En el món actual, la injustícia i la desigualtat internacional estan cada dia més presents en la nostra realitat, les catàstrofes naturals als països del sud, guerres, pobresa, la mobilitat humana forçosa.
    Una de les nostres respostes davant aquesta sagnant realitat mundial és la cooperació internacional, expressió de la universalitat de la caritat de la nostra Església. La solidaritat i el compartir que traspassen els límits geogràfics i s’estenen per altres continents amb la finalitat de donar suport als nostres germans i germanes que s’enfronten a situacions de pobresa, no solament en casos d’emergència, sinó amb la necessitat permanent d’ajuda al desenvolupament.

CÀRITAS MENORCA
Des de fa més de 15 anys Càritas Menorca col·labora en diversos projectes amb l’associació El Nuwat – Centre de Solidaritat Social que està situada a l’interior del camp de refugiats d’Ein El Hilweh, prop de la ciutat libanesa de Saida. Ein El Hilweh és el campament més gran de refugiats d’aquesta àrea, s’estima una població de més de 100.000 persones, i alberga la quantitat més gran de refugiats palestins de tot el Líban, números que no han pogut establir-se de forma precisa, ja que molts d’aquests residents no apareixeran a cap registre civil.

Els nostres projectes a Líban:

  • UN RAIG DE VIDA
    Projecte per millorar la salut materna per a les refugiades palestines dins de Ein EL-Hilweh.
    El principal objectiu d’aquest projecte és millorar l’estat de salut dels nounats com a resultat d’un millor estat de salut de les mares.
    El grup d’atenció són famílies en situació d’extrema pobresa que no poden afrontar les despeses dels serveis mèdics. Dones refugiades palestines desplaçades de Síria, que resideixen en el camp o a la ciutat de Saida, les que no registra el govern Libanès per la qual cosa no poden rebre atenció mèdica i les que no reben els serveis de la UNRWA, així com refugiades Sirianes en viuen en el camp.
    El projecte compta amb la participació de 25 voluntaris experts, que a més de col·laborar a l’hospital Human Call, realitzen visites periòdiques a les mares durant l’embaràs i conferències sobre nutrició i diversos tallers.
    Temes de formació:
    Seminaris sobre promoció de la salut, malalties comunes, campanya contra el part a casa, xerrades sobre riscos i cures, molts refugiats desconeixen alguns temes socioculturals i preventius.
    Un altre dels objectius és la millora de l’atenció obstètrica d’emergència, disminuir les malalties relacionades amb l’embaràs/part com a hemorràgies, infeccions, trastorns d’hipertensió i anèmia. S’ofereix tractament mèdic durant el part per a evitar diverses lesions, preparat per un equip especialitzat.
    Durant el seguiment mèdic i en cooperació amb la UNRWA, es faciliten micronutrients per a reduir problemes anèmics i defectes en el naixement, la qual cosa ha contribuït a una millor salut de mares i nounats, s’han establert bases per a una bona atenció prenatal en cures i alimentació.Durant el projecte des de CSS (Centre de Solidaritat Social) amb els quals col·laborem des de fa més de 15 anys, es treballa en xarxa amb altres agents com els ja esmentats Human Call, UNRWA, però també el comitè popular del camp i el comitè de desplaçats palestins, els serveis del projecte són complementaris a uns altres i d’aquesta manera se’ns informa de les persones que no compleixen els requisits per a ser atesos en la resta de centres.
    El personal aportat al projecte són, una treballadora social, que el coordina, els voluntaris que fan el seguiment i l’equip tècnic de HHC, ginecòleg, llevadora i infermera, que mantenen contacte continu amb els participants, la qual cosa és molt important per a l’èxit d’aquest.
  • EL PA DE CADA DIA
    Suport alimentari a famílies palestines desplaçades de siriana Ein el-Hilweh – Líban.
    Aquest projecte consisteix principalment en la distribució de quotes alimentàries mensuals, a causa de l’augment de refugiats en el camp en l’actualitat es distribueixen cada dos mesos per a poder arribar a un major nombre de famílies, dirigides a famílies pobres ja la distribució de quotes especials dirigides a ancians. En el cas del disseny de les primeres quotes es té en compte el nombre de membres de cada família, especialment els nens. També es realitzen visites i un seguiment personalitzat de cada família per a precisar les condicions de vida de les famílies i l’evolució del projecte. Pel que respecta als ancians amb necessitats, també se’ls ofereix cuidats sociosanitàris.
    Aquest projecte està dirigit directament per a 600 famílies (al voltant de 3000 persones) els quals són:
    • Els refugiats palestins desplaçats dels campaments de Síria i que s’han instal·lat en el campament de Ein El-Helweh, Campament MiehMieh i la ciutat de Saïda.
    • Famílies òrfenes molt pobres.
    • Famílies pobres no òrfenes que tenen una entrada molt petita de diners.
    • Famílies que el pare està malalt i no pot treballar, sent molt pobres.
    • Els ancians molt pobres
    S’han ofert ajudes alimentoses i seminaris per a dones i activitats per a nens per a les següents famílies:
    – Famílies desplaçades de Síria amb condicions de vida insuficients
    – Famílies de refugiats palestins del Líban i amb condicions econòmica molt dolenta o són orfes.
    – Ancians
    – Famílies que tenen menors de menys de 2 anys oferint llet per a bebès mensualment.
    – Famílies palestines desplaçades de Síria amb molt males condicions
  • INICIATIVA PER LA PAU
    A Espanya algunes Càritas Diocesanes sensibilitzades amb la situació del poble Palestí i sota el paraigua de Càritas Espanyola, es van unir en “Iniciativa per la Pau”, projecte l’objectiu del qual és treballar amb Càritas Jerusalem de manera coordinada i fraterna en les línies d’atenció, promoció i denúncia profètica, compromís d’acció pensat com a labor conjunta i de cooperació internacional, promovent la sensibilització tant en la nostra comunitat com entre la ciutadania en general.
    Projectes en Terra Santa:
    – Residència Ancians en Ramalah
    Promoció de la salut física, mèdica i psicosocial de les Persones Majors de Ramallah
    Contribuir a la millora de la qualitat de vida dels ancians palestins en el Districte de Ramallah, que es troben en greu situació d’exclusió, a través d’un programa integral que respongui a les seves necessitats socials, sanitàries, psicològiques i emocionals.
    1. Crear una consciència col·lectiva del lloc dels ancians en la societat
    2. Mantenir als ancians en les seves comunitats i evitar la institucionalització
    3. Motivar als ancians a mantenir un nivell òptim de vida
    4. Augmentar la independència física dels ancians
    5. Respondre a les necessitats bàsiques en l’àmbit físic, sanitari i psicosocial dels ancians.
    El col·lectiu són 80 persones majors de 60 anys en situació de greu vulnerabilitat, de l’àrea de Ramallah.
    Resultats:
    El 100% dels beneficiaris hauran accedit a les consultes i atenció mèdica pertinent.
    S’hauran facilitat diàriament menjars calents i productes d’alimentació bàsica al 100% de persones majors beneficiàries del projecte en el centre de dia o en el seu domicili
    Hauran estat realitzats almenys 5 esdeveniments i activitats per a promoure la inclusió dels majors en la societat.
    Cinc nous voluntaris al centre de dia hauran estat incorporats.
    S’haurà planificat i implementat, almenys, tres activitats d’oci i temps lliure

Logotip
Logotip
Logotip
Logotip