DADES ECONOMIA SOLIDÀRIA 2018 Des del Programa d’Ocupació i Economia Solidària de Càritas Diocesana de Menorca, es duen a terme diversos projectes específics orientats cap a la inserció laboral de …

Presentació de la memòria d’Economia Social i Ocupació 2018


DADES ECONOMIA SOLIDÀRIA 2018

Des del Programa d’Ocupació i Economia Solidària de Càritas Diocesana de Menorca, es duen a terme diversos projectes específics orientats cap a la inserció laboral de persones de col·lectius vulnerables: Orientació i Intermediació Laboral, Tallers prelaborals Mestral i Arbres d’Algendar, Tallers i cursos de formació ocupacional i Empresa d’Inserció.

L’itinerari d’acompanyament a la inserció laboral comença principalment al Servei d’Orientació Laboral, des del qual es deriva a la resta de serveis formatius.

En total, 893 persones van ser ateses pels diferents serveis del Programa d’Ocupació durant 2018. Per serveis:

ORIENTACIÓ I INTERMEDIACIÓ LABORAL

El Servei d’Orientació i Intermediació Laboral és un servei específic d’orientació, assessorament i intermediació laboral amb empreses que va dirigit principalment  a persones en situació de risc d’exclusió social. Orientem i acompanyem a persones amb especials dificultats per trobar feina. S’estableix un itinerari personalitzat de treball amb cada persona atesa, en funció dels seus interessos, necessitats i potencialitats, se l’acompanya i se li faciliten eines i recursos.

En 2018 s’han realitzat 1.859 entrevistes i s’ha atès a 790 persones, un 4,5% més que en 2017. El 63% de les persones ateses han estat dones. A diferència dels darrers anys, el percentatge d’espanyols s’ha vist reduït (un 38%, quan l’any anterior van ser el 49%).

Com a resultat de la feina d’intermediació amb empreses, hem rebut un total de 70 ofertes de feina, que han suposat un total de 67 insercions. De totes les persones ateses, un 34% ha trobat una feina, 272 persones, el 77,9% amb un contracte temporal. La majoria de les contractacions es donen durant els mesos d’estiu i són contractes de curta durada, principalment en el sector hoteleria.

Destaquem l’augment de persones en situació irregular que s’han dirigit al servei (un 56% més que l’any anterior), i als que ens resulta difícil fer un acompanyament per a la inserció laboral, a causa de la seva situació administrativa.

FORMACIÓ OCUPACIONAL

Pel que fa a la formació ocupacional s’han realitzat un total de 9 cursos i tallers, a Maó i a Ciutadella: 3 de cuina, 2 de cuidadors, 2 de cambrera de pisos, un d’ajudant de fusteria i un de  polivalent de supermercat. En total, han participat 80 alumnes, dels quals el 80% han estat dones. Aquestes accions formatives estan encaminades a millorar les competències i capacitats de les persones que atenem.

MESTRAL TALLERS PRELABORALS

Els tallers prelaborals Mestral i Arbres d’Algendar, tenen com a objectiu que els participants aconsegueixin les habilitats mínimes necessàries per dur a terme i mantenir una feina, afavorint la inserció sociolaboral, mitjançant la recollida de residus voluminosos i la gestió mediambiental. Durant aquest any s’han dut a terme 5 tallers prelaborals: magatzem i transport, botiga, fusteria, roba i  jardineria.

En 2018 han passat 79 persones pels tallers: 19 amb ajuts econòmics, 43 fent la contraprestació de la Renda Mínima d’Inserció, 15 han realitzat treballs en benefici de la comunitat o reparacions de menors i 4 han realitzat altres contraprestacions. També hem tingut 16 persones amb contracte d’inserció (treballadors d’inserció). En total un 24% dels participants s’ha inserit al mercat laboral ordinari. El nombre total de persones ateses s’ha reduït un 38%, degut principalment a la reducció de contraprestacions de RMI.

MESTRAL EMPRESA D’INSERCIÓ

A Càritas seguim apostant i treballant per l’economia social i solidària com a model econòmic on les persones estan sempre al centre de l’acció. Amb els tallers prelaborals Mestral i l’única empresa d’inserció existent a Menorca, MESTRAL INSERCIÓ I MEDI AMBIENT SLU, hem seguit promovent la inserció de persones en risc d’exclusió i la cura del medi ambient, mitjançant la recollida de residus per a la seva posterior reutilització o reciclatge.

Aquesta reutilització ha suposat un estalvi d’emissions de CO2 de 487 TONES, equivalent a l’absorció de CO2 de 69.365 arbres/any o eliminar 238 cotxes de la circulació en un any. El Retorn econòmic per aquestes activitats ha estat de 80.140,-€.

Del total d’entrades de materials de segona mà s’han reutilitzat el 35%, allargant la seva vida útil mitjançant la comercialització a les nostres botigues de segona mà.

El 2018 ha estat l’any del 25è aniversari de MESTRAL. Al llarg de tot l’any hem dut a terme accions per la seva celebració;  realització i difusió de vídeos corporatius, edició de l’anecdotari “No totes les deixalles són perdudes”, dues desfilades de roba de segona mà juntament amb ALBA, Jornada de portes obertes a les Naus, tallers de recuperació de mobles, acabant amb la festa d’aniversari on es varen repassar emotivament moments entranyables de la trajectòria de Mestral, amb testimonis del passat, el present i projectes de futur.

Al mes de desembre vam inaugurar la nova botiga de Mestral, al POIMA IV Fase, amb un acte que va comptar amb la presència del Sr. Bisbe de Menorca, autoritats insulars i locals i el president de Càritas Espanyola, Sr. Manuel Bretón.

Havent deixat la nau de la carretera de l’Aeroport lliure, aquest any estem adequant aquestes instal·lacions per albergar l’Empresa d’inserció i així seguir treballant en els tallers de tractament de RAEES i TÈXTIL, com eina per a la inserció laboral.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip