Aquesta xifra reafirma a Moda re- com l’operador més gran en la recollida i preparació per a la reutilització i el reciclatge de roba de segona mà a Espanya, convertint-se …

Moda re-, el projecte tèxtil de Càritas va augmentar més de 2 milions de quilos la seva recollida en 2022, evitant que 43 milions de quilos de roba de segona mà acabin en l’abocador i aconseguint els 1.321 llocs de feina


Aquesta xifra reafirma a Moda re- com l’operador més gran en la recollida i preparació per a la reutilització i el reciclatge de roba de segona mà a Espanya, convertint-se a la vegada en un projecte pioner a escala mundial gràcies a la sensorización dels seus contenidors.

Aquesta activitat ha permès augmentar la xifra fins a les 1.321 persones contractades en aquest 2022, més del 50% en situació o risc d’exclusió social, consolidant també la seva aposta per la reutilització amb l’obertura de 24 nous punts de venda en tota Espanya.

La Cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Càritas, Moda re-, va tancar el 2022 amb la recollida de 42.975.475 quilos de tèxtil emprat, 2 milions de quilos més que l’any anterior. Aquesta xifra representa més del 42% del total recollit a Espanya i posiciona a la Cooperativa novament no sols com l’operador més gran d’Espanya, sinó en un dels principals de tot el sud d’Europa.

A través d’una xarxa de 7.157 contenidors 41 d’ells a Menorca, nombre que es preveu augmentar durant 2023, i continuant amb la finalitat de donar el millor tractament a la roba de segona mà per a la seva reutilització i reciclatge, i reforçant l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica abans de 2030, Moda re- ja ha instal·lat sensors en més de 6.800 dels seus contenidors de tot el país. Aquest innovador sistema que detecta els canvis volumètrics del contingut en temps real pretén evitar el desbordament i els robatoris dels contenidors, a més d’optimitzar i rendibilitzar les rutes de recollida, generant importants estalvis d’emissions al planeta.

La consolidació del projecte ha permès al llarg de l’any 2022 obrir 15 noves botigues Moda re- i 9 nous espais de la marca en els hipermercats Alcampo, tancant l’any amb un total de 183 punts de venda socials i solidaris —136 espais Moda re- i 47 “Espais amb Cor”—. Avui les botigues Moda re- tenen presència en més de 80 ciutats i en gairebé la totalitat de comunitats autònomes. Moda re- Menorca

Tots els ingressos generats per les diferents activitats són reinvertits de manera íntegra en el desenvolupament de la mateixa entitat, a través d’inversió en R+D per al reciclatge tèxtil, l’augment de llocs de feina, el programa d’entrega social i la creació de nous punts de venda i donació, entre altres.

És destacable l’augment de vendes registrat a les botigues i espais Moda re-, amb un increment de més del 28% respecte a 2021, destacant l’augment significatiu de joves que, a través de les campanyes de comunicació dirigides a aquest col·lectiu llançades per Moda re-, han incorporat la reutilització de la roba de segona mà als seus hàbits de consum.

A més, al llarg de l’any 2022, milers de persones sense recursos han adquirit a les botigues Moda re- d’una manera totalment normalitzada i sense cap cost per part seva, més de 280.000 peces, un 25,4% més que en 2021, a les quals s’haurien d’afegir els centenars de milers de peces donades a través de la xarxa d'”Espais amb cor” i robers de Càritas.

El nostre impacte sociolaboral

La prioritat de Moda re- és situar a la persona en el centre de la seva activitat a través de la generació del major nombre possible de llocs de feina d’inserció i d’un lliurament social dignificat. Així, les xifres del projecte revelen que, durant el 2022, es va aconseguir la xifra de 1.321 llocs de treball, dels quals 743 estaven ocupats per dones i el 51% del total de llocs estava reservat a persones en situació o risc d’exclusió social. ?

Aquests itineraris sociolaborals permeten a la persona adquirir els coneixements i experiència necessaris per a poder fer el salt al món laboral normalitzat, després d’acabar el seu període d’inserció en Moda re- —més del 50% accedeixen posteriorment a una ocupació—.

Pel que fa a aquest aspecte i per a assegurar l’èxit dels seus participants, Moda re- va invertir l’any passat, prop de 100.000 hores en formació i acompanyament individualitzat per a aquest col·lectiu, significant un important augment respecte al 2021.

Present i futur de la reducció, la reutilització i el reciclatge en el projecte

Moda re- entén que la nova Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular és una oportunitat, però també un repte, per a tot el sector. És per això, que des de la Cooperativa es continuen sumant esforços en la transformació sostenible i ecològica de la nostra societat, plasmant aquest compromís en cadascuna de les seves activitats.

Reducció

L’any 2022 ha representat un pas rellevant en l’aposta de Moda re- per la primera posició de la jerarquia de residus, la reducció. Destaca el llançament del projecte “Teixint un Pensament Sostenible”, el catàleg de materials de sensibilització i educació ambiental que doten de recursos als centres educatius amb els quals treballar, d’una forma participativa i adaptada als aprenentatges de cada centre i a les diferents franges d’edat, la sostenibilitat, l’economia circular, el reciclatge de residus i el consum responsable, dins del marc de la indústria tèxtil. Aquests materials, de lliure disposició, es troben en la pàgina web de Moda re-. L’objectiu per a aquest any 2023 en matèria de sensibilització és aconseguir que més de 1.000 centres escolars de tota Espanya utilitzin aquesta eina com un element formatiu més.

També en l’àmbit de la conscienciació de la societat, és ressenyable “Re-Planet” i “Redefineix el teu Dress Code”, les primeres campanyes de comunicació d’àmbit nacional que ha posat en marxa Moda re-. Orientades al públic més jove, tenen l’objectiu de presentar una alternativa de consum basada en la idea que, vestint moda sostenible, estarem a més de cuidant del planeta, donant suport a un projecte social que genera oportunitats per a les persones, sense renunciar a tenir un estil propi, sense prejudicis i molt de la mà de les tendències de la moda actual.

“Redefineix el teu Dress Code”, campanya que continuarà el seu desenvolupament durant tot enguany, en 2022 es va vertebrar fonamentalment amb la presència física en més de 120 botigues, a més d’activitat en línia a través dels principals perfils de xarxes socials de l’entitat (@modare_org, @botigaamiga i koopera_org, entre altres), resultant 5.700.000 impactes i 3.000 nous seguidors a partir de les 63 aparicions en Instagram, principal plataforma triada per la seva proximitat i afinitat al públic objectiu de la campanya.

Reutilització

Quant a la reutilització nacional, l’objectiu per a 2023 és passar dels 136 punts de venda actuals a més de 175, aconseguint ser presents en més de 100 ciutats espanyoles. A escala internacional, Moda re-, al costat d’altres entitats socials europees membres de TESS (Tèxtils with Ethical Sustainability and Solidarity), entitat sense ànim de lucre creada en 2016, continuaran treballant per a cercar la millor sortida ètica per a la reutilització dels productes tèxtils en l’àmbit mundial.

Reciclatge

Moda re- compta amb les tres plantes de tractament i preparació per al reciclatge més avançades d’Espanya i del sud d’Europa. La implantació dels sistemes d’identificació de composicions Fibersort, en aquestes plantes de tractament, al costat del ferm compromís de l’entitat amb l’imprescindible avanç que el sector necessita perquè els residus tèxtils no reutilitzables es transformin en noves matèries primeres d’alt valor afegit, han fet que Moda re-, s’hagi convertit no sols en el soci necessari de molts projectes de preparació per al reciclatge mecànic o químic de la gran indústria espanyola i europea, sinó també en l’únic projecte del Sud d’Europa a participar en “Sorting for Circularity Europe”, l’innovador projecte promogut per Fashion for Good, que estableix les bases del futur del reciclatge tèxtil a Europa.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip