El projecte d’economia social i solidària de Càritas Diocesana Menorca prepara en els oficis de fusteria, reparació de bicicletes, agricultura ecològica, atenció al públic i tractament de residus \ L’entitat forma …

Mestral forma cada any 45 persones en risc d’exclusió social amb el suport de la Conselleria d’Afers Socials


El projecte d’economia social i solidària de Càritas Diocesana Menorca prepara en els oficis de fusteria, reparació de bicicletes, agricultura ecològica, atenció al públic i tractament de residus

\ L’entitat forma també en competències

Càritas Diocesana de Menorca impulsa, a través de Mestral, el seu projecte d’economia social i solidària, la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió social mitjançant activitats de reutilització i reciclatge. Es duu a terme a través de sis tallers: de fusteria, restauració de bicicletes, agricultura ecològica dedicada a arbres autòctons, dos tallers prelaborals d’atenció al públic especialitzats en botiga i magatzem, i el de tractament de residus electrònics i tèxtils. Els usuaris hi són derivats des del servei d’orientació laboral de Càritas. La formació és personalitzada i els usuaris són de diferents edats, orígens i cada un «amb diferents motxilles», com apunta Antoni Aguiló, coordinador de projectes d’economia social de Càritas Diocesana de Menorca.

En total, 45 persones participen anualment en el total de sis cursos que l’entitat ofereix.

Se’ls ensenya l’ofici per part d’un monitor de taller, però també se’ls fa una educació transversal en idiomes, noves tecnologies, en igualtat i medi ambient, etc. per part de l’educadora social de l’entitat, que és Majo Casasnovas. «Són persones amb risc d’exclusió social, que fa poc que han arribat a Menorca o menorquins en situació d’exclusió», apunta ella. «Que els tanquin portes, que els diguin no a tot, a això és al que tenen por, i a mesura que anam avançant els demostram que no passa res, que ens podem equivocar, clar que trobarem portes tancades, però hi haurà una finestra oberta», reflexiona l’educadora. «Nosaltres feim acompanyament, tant físic com emocional: una persona se supera quan se sent acompanyada, quan veu que hi ha un estaló al costat. I és quan veuen que estan en grup, que hi ha altra gent que està en la seva mateix situació o en altres de més greus, que agafen força i se senten acompanyats i van avançant. Ells mateixos s’empoderen, i això els ajuda també a obrir-se», explica Majo Casasnovas.

Santi Saurina, el monitor del taller de fusteria que ofereix Mestral, explica del seu alumne que «és un al·lot que es veu que ha passat per mals moments i ara, aquí, veu que té una oportunitat. Està molt motivat i la vol aprofitar. Quan t’ajuden a fer un a cosa i veus que et dona resultats, en surts positiu i t’ajuda a obrir-te camí. La fusteria, com que és un ofici molt extens i obert, et pot oferir molt. Quan veus que has aconseguit fer una peça bé, et motiva i en vols més», explica.

Segons Antoni Aguiló, coordinador dels projectes d‘economia social Mestral, que impulsa Càritas Diocesana Menorca, «intentam que es preparin per a un lloc de feina; de fet a Menorca no hi ha formació reglada de fusteria, per tant, donam una sortida a les necessitats que hi ha al mercat. Però també intentam que aprenguin competències socials, personal, de puntualitat, de neteja, els ajudam a començar a preparar currículums, a fer entrevistes de feina…. És a dir, els preparam, a banda de l’ofici pròpiament dit, a poder-se incorporar en el mercat laboral ordinari».

Els sis tallers de Mestral són un projecte finançat a través de la casella solidària del 0’7% de l’IRPF Social que impulsa la Conselleria d’Afers Socials i Esports.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip