En el dia Mundial de la terra, et comptem com el projecte Moda re- lidera el camí cap a un futur més sostenible i solidari, oferint una alternativa vibrant al …
En el dia Mundial de la terra, et comptem com el projecte Moda re- lidera el camí cap a un futur més sostenible i solidari, oferint una alternativa vibrant al consum ràpid de moda. Descobreix com aquesta iniciativa de Càritas està generant oportunitats d’ocupació digna i cura del planeta.
La producció i el consum de tèxtils exerceixen un impacte significatiu en el medi ambient i el canvi climàtic. Des de l’extracció de matèries primeres fins al seu destí final, cada etapa del cicle de vida de la roba té implicacions ambientals. En el cas dels tèxtils, el seu destí final té importants implicacions ambientals. Com a exemple, quan la roba es rebutja en abocadors, pot contribuir a la contaminació del sòl i l’aigua, així com a l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle a mesura que els materials es descomponen. La incineració de tèxtils també pot alliberar toxines en l’aire si no es realitza de manera adequada.
La denominada “moda ràpida” o “fast fashion” agreuja aquest problema, fomentant un consum excessiu i d’un sol ús. Segons dades de l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) del 2022, els europeus adquireixen en mitjana 6 kg de roba, gairebé 3 kg de calçat i 6 kg de tèxtils domèstics a l’any. No obstant això, aproximadament el 21% de la roba adquirida no s’utilitza, i gairebé la meitat es rebutja abans de transcórrer un any.
En aquest context, les botigues de moda sostenible de segona mà estan sorgint com una alternativa dinàmica i ètica al model convencional de consum ràpid. Un exemple destacat és Moda re-, una marca que abraça el concepte d’economia circular amb el seu enfocament a reduir, reutilitzar i reciclar.
Moda re- és una iniciativa conjunta de les Càritas Diocesanes d’Espanya i les seves empreses d’inserció social en l’àmbit del reciclatge tèxtil. A través d’un sistema de logística, tallers de reciclatge i programes d’inserció laboral, Càritas lidera el reciclatge de tèxtils a Menorca i a Espanya, minimitzant l’impacte ambiental i generant ocupació. En l’àmbit nacional s’estan recollint aproximadament unes 110.000 tones de roba usada cada any, és a dir, 110 milions de quilos. D’aquest número 45 milions els estan recollint Moda Re de Càritas.
Durant el 2022, Càritas Menorca ha consolidat la recollida i gestió eficient de més de 300.000 kg de roba a Menorca. El seu model d’economia circular es basa en la creació d’ocupació social, la gestió sostenible de la recuperació i el reciclatge tèxtil, i l’autosuficiència econòmica.
Amb més de 50 contenidors distribuïts a l’illa, Càritas facilita la reutilització tèxtil a la nostra illa, complint objectius socials, laborals i mediambientals. En el seu procés de reciclatge, el 100% del residu tèxtil s’aprofita. Els productes que no poden ser reutilitzats es reciclen per a diversos usos industrials, mentre que aquells aptes per a una segona vida es venen a les botigues Moda re-.
Amb sis botigues solidàries en funcionament i més de 100 voluntaris compromesos, Moda re- reinverteix els seus beneficis en projectes d’inserció sociolaboral i formació, fent costat així a col·lectius en risc d’exclusió a través de l’economia social i solidària.
Optar per la moda sostenible i solidària de Moda re- no sols implica adoptar un estil distintiu, sinó també contribuir a un món més just i equitatiu. Si desitges sumar-te a aquesta causa i col·laborar en la construcció d’un futur on la moda reflecteixi responsabilitat i respecte cap al nostre planeta i societat, pots obtenir més informació en www.caritasmenorca.org o www.mestralmenorca.org.