Càritas insta els Estats europeus a complir els acords de desembre de 2019 per a protegir el dret d’asil i de no devolució. Càritas Europa difon avui una declaració amb …

Dia dels Refugiats: Les portes d’Europa han de romandre obertes per a les persones que busquen protecció


Càritas insta els Estats europeus a complir els acords de desembre de 2019 per a protegir el dret d’asil i de no devolució.

Càritas Europa difon avui una declaració amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats que se celebra demà en la que insta els països de la Unió Europea a complir els acords subscrits el desembre passat per a protegir el dret d’asil i el principi de no devolució, així com a mantenir obertes les portes d’Europa a les persones que busquen protecció.

Aquest és el text del comunicat.

Declaració amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats, 20 de juny

Les portes d’Europa han de romandre obertes per a les persones que busquen protecció

Amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats, demanem als Estats europeus que compleixin el compromís assumit el desembre de 2019 en el primer Fòrum Global de Refugiats per a reassentar a 30.000 refugiats al llarg de 2020 i per a protegir el dret d’asil i de no devolució a Europa.

La pandèmia de COVID-19 ha colpejat especialment als refugiats i sol·licitants d’asil, molts dels quals viuen en campaments superpoblats o en situació d’extrema precarietat, exposats a un risc creixent d’explotació.

Durant la pandèmia, el tancament de fronteres i les restriccions de viatge han soscavat l’accés a l’asil i la protecció a Europa. En molts països, el registre d’asil, l’entrevista i el procediment de sol·licituds s’han suspès o quedat en llista d’espera, amb el desafiament que això planteja. Els processos de reassentament, que proporciona un camí segur a un país segur per a milers de persones atrapades en campaments de refugiats, es troben actualment en espera per un període de temps indefinit. Per això, és necessari una acció urgent ara.

“Els Estats han de defensar el dret d’asil a Europa i el principi de no devolució; la resposta a la pandèmia i les seves seqüeles no haurien d’usar-se per a soscavar els drets dels refugiats», assenyala la secretària general de Càritas Europa, Maria Nyman. “Els Estats haurien d’intensificar el reassentament i les vies complementàries, com el lliurament de visats humanitaris, per exemple”, afegeix.

Més que mai, necessitem una solidaritat global, tant cap a aquells que fugen de la guerra, la crisi i la persecució com cap als països en desenvolupament que ja alberguen al 85% dels refugiats de tot el món i que s’enfronten a desafiaments de salut pública sense precedents.

La població mundial de refugiats es troba en un màxim històric de 29,6 milions de persones i són una part dels 79,5 milions de persones que van ser desplaçades a fins de 2019, segons l’informe més recent de l’ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats. Els desafiaments addicionals creats pel virus i la resposta a aquest, com, per exemple, la inseguretat alimentària o la disminució dels mitjans de vida, corren el risc d’augmentar encara més el desplaçament forçat de persones.

Càritas Europa també està molt preocupada pels recents esdeveniments i la confusió sobre la recerca i el rescat i el desembarcament en la Mar Mediterrània central. Això inclou la falta de capacitat de recerca i rescat, el tancament de ports per part de Malta i Itàlia, la detenció de migrants rescatats en vaixells privats enfront d’aigües territorials malteses i les denúncies de devolucions a Líbia amb la complicitat dels estats de la UE. Es necessita una resposta coordinada basada en el respecte del dret internacional i un mecanisme de reubicació entre els Estats, que ha de ser la base per a la creació d’un mecanisme estable de solidaritat i responsabilitat compartida en el pròxim pacte de la UE sobre asil i migració.

La fase de recuperació de COVID-19 ha de posar en el seu nucli la solidaritat global i ser inclusiva. No ha de deixar a ningú enrere, incloses les persones que busquen protecció.

Acció humanitària de Càritas Espanyola a la Frontera est

Una de les principals línies sectorials de la cooperació fraterna de Càritas Espanyola és el suport als programes d’ajuda humanitària, acolliment i protecció a les poblacions de persones desplaçades i refugiades que duen a terme les Càritas nacionals en diferents regions del món i que en els últims mesos s’han reforçat per a respondre a l’impacte de la Covid-19.

En estreta relació amb les demandes plantejades per Càritas Europa amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats, cal posar el focus en l’acompanyament que Càritas Espanyola ve prestant a les Càritas dels països de l’est europeu, on persisteixen greus crisis de refugiats a causa de conflictes latents o oblidats.

Entre els mesos d’abril i maig, s’ha aprovat un paquet d’ajudes per import global de 140.000 euros per a finançar diferents projectes d’acolliment humanitari a refugiats, sol·licitants d’asil, desplaçats i migrants a Ucraïna (20.000 euros), Grècia (50.000 euros), Albània (15.000 euros), Sèrbia (30.000 euros) i Turquia (25.000 euros).

Dins d’aquesta acció global de respostes humanitària des d’Europa al repte de la mobilitat humana s’inclou també el treball que Càritas Espanyola desenvolupa als països extra europeus, que són l’escenari de molts dels conflictes que generen tant moviments de desplaçats interns com fluxos de refugiats entre aquests països o cap al territori de la Unió.

En aquesta regió d’Àsia veïna a Europa, Càritas Espanyola ha mobilitzat en els tres últims mesos un total de 830.000 euros per a secundar 10 programes d’ajuda humanitària a refugiats, migrants i desplaçats a Líban, Síria, Jordània i l’Iraq.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip