Les 165 Càritas nacionals de tot el món adapten els seus programes a les normes de prevenció i reforcen la seva ajuda als més vulnerables. El caràcter global de la …

Coronavirus: La xarxa internacional de Càritas respon en primera línia a l’impacte de la pandèmia als països més pobres


Les 165 Càritas nacionals de tot el món adapten els seus programes a les normes de prevenció i reforcen la seva ajuda als més vulnerables.

El caràcter global de la pandèmia del coronavirus involucra de ple al conjunt de la confederació mundial de Càritas Internationalis, que està treballant en primera línia per a oferir resposta humanitària a l’impacte social i sanitari d’aquesta crisi i acompanyar a les comunitats més vulnerables.

Com ha explicat el secretari general de Càritas Internationalis, Aloysius John, cadascuna de les 165 Càritas nacionals ha implementat projectes i mesures per a fer costat a les poblacions afectades per la pandèmia i per a prevenir la propagació del virus als països, on això encara està fase incipient.

Càritas no es deté

Encara que en molts països el personal de Càritas està prenent precaucions per a evitar la transmissió del virus i acatar les mesures d’aïllament i prevenció imposades pels seus respectius Governs, el treball d’ajuda humanitària no s’ha detingut en cap cas i està aconseguint arribar, fins i tot amb una certa dosi de creativitat, a les persones més vulnerables a les quals aquesta crisi està agreujant la seva situació de gran precarietat.

Totes les Càritas Nacionals estan duent a terme un seguiment puntual de l’evolució del Covid-19 als seus països i monitorant el número d’infectats, que, a la vista de les dades oficials disponibles, llancen, de moment i d’acord amb la informació que s’està compartint dins de la xarxa internacional, taxes moderades en moltes regions d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.

Són nombrosos els països, com Armènia, Uganda i Ucraïna, on Càritas ha activat els serveis telefònics d’atenció i assistència psicològica.

Precarietat afegida a Veneçuela

A Veneçuela, on la propagació del virus està agreujant una situació econòmica ja desastrosa, la resposta al coronavirus suposa un repte afegit als voluntaris i el personal local de Càritas.

Sota la consigna “no hem de tancar, hem de ser creatius”, s’està duent a terme un esforç addicional d’acompanyament a les famílies en situació més vulnerables per a fer seguiment de les seves necessitats per a distribuir ajuda a domicili, complint totes les mesures sanitàries exigides (guants, tapa boques, neteja de vestimenta i calçat).

Bangladesh: greu risc per a treballadors tèxtils i rohingyes

Càritas Bangladesh, per part seva, alerta del risc que l’extensió de la pandèmia està suposant, especialment, per als 4,4 milions de treballadors dels tallers tèxtils, que es veuen abocades a una greu vulnerabilitat, pel fet que l’Associació de Fabricants i Exportadors de Confeccions de Bangladesh (BGMEA) s’enfronten a la cancel·lació massiva de càrrega de treball per part de les principals cadenes tèxtils internacionals.

L’altre focus de preocupació de la Càritas local està en els camps de refugiats rohingyes a Coix´s Bazar, on, a causa de les instruccions del Govern de Bangladesh i del Comissionat de Socors i Repatriació de Refugiats (RRRC) per a contendre l’expansió de la pandèmia, s’han suspès totes les activitats, excepte els serveis d’emergència humanitària, que Càritas continua desenvolupant dins dels camps.

Dins d’Àsia, Càritas Índia ha subministrat més de 72.000 ampolles de desinfectant, més de 4 milions de màscares i 64.000 kits d’higiene personal. I a Filipines, l’objectiu prioritari és continuar ajudant a les comunitats en situació més precària. Per a això, Càritas ha creat les «estacions d’amabilitat», on es distribueix ajuda alimentària a les persones més pobres.

El treball de sensibilització que realitza la xarxa Càritas és molt important per a informar, especialment a les persones vulnerables, sobre com prevenir la infecció. La seva vasta xarxa d’organitzacions de base a tot el món ajuda a transmetre el missatge fins i tot a les comunitats més aïllades. «Tots –ha subratllat John— tenen dret a rebre les orientacions correctes per a evitar infectar-se».

A Ruanda, per exemple, Càritas va començar a transmetre missatges de sensibilització a través de les emissores diocesanes fins i tot abans que hi hagués un sol cas de Covid-19. També són nombroses les Càritas que difonen informació porta a porta i mitjançant la distribució de material d’informació imprès.

Alerta a Gaza i Cisjordània

En Terra Santa, Càritas Jerusalem ha alertat dels efectes que el coronavirus pot causar a Gaza i Cisjordània, sotmeses ja per si mateix a unes condicions de gran precarietat derivades de les limitacions d’accés imposades per Israel.

Caritas Jerusalem ha fet aprovisionament d’ajuda humanitària per a secundar durant la crisi a 420 famílies necessitades a Cisjordània, a més de participar en les reunions de coordinació convocades pel Ministeri de Salut a Gaza per a planificar una acció conjunta davant l’eventual propagació del Covid-19 en la Franja.

Que l’ajuda no es detingui

En aquest moment particularment greu, Càritas Internationalis insta a centrar l’atenció als països més pobres i en desenvolupament, on la propagació de la pandèmia podria tenir conseqüències catastròfiques que les que estem presenciant entre nosaltres. Per a això, és fonamental que l’ajuda internacional no es detingui. «Aquesta crisi està afectant principalment a Europa i altres països occidentals, però no hem de perdre de vista als països pobres que podrien estar més indefensos i necessiten solidaritat global», ha alertat Aloysius John.

Com a mesura de prevenció davant un eventual impacte massiu del coronavirus, moltes Càritas del Sud ja estan treballant per a identificar els recursos i les estructures administrades per l’Església que podrien ser utilitzades davant la propagació de la pandèmia als seus països.

Al mateix temps, Càritas Internationalis insta a no oblidar a les persones més vulnerables que viuen en tots els països, especialment els migrants, refugiats i sol·licitants d’asil que corren un major risc de contagi a causa de les condicions en què viuen. Per això, Càritas sol·licita a les autoritats locals que garanteixin el seu accés als serveis bàsics, independentment del seu estat legal.

“En definitiva –afirma el secretari general de Càritas Internationalis— tots hem d’aprendre una lliçó important d’aquesta tràgica pandèmia, ara que sabem el que significa tenir por a la mort o perdre als nostres éssers estimats. Com ens va dir el Sant Pare la setmana passada, el Covid-19 també ha de treure el millor de nosaltres. Ha de treure la nostra humanitat, perquè tots som éssers humans i hem de viure en solidaritat com una sola comunitat humana».

Resposta de Càritas Espanyola

L’acció de Càritas Espanyola davant els efectes del coronavirus en els més empobrits no es limita al nostre país, sinó que aconsegueix també a aquells països on es donen suport a projectes de cooperació fraterna amb les Càritas locals.

Exemple d’aquesta resposta són els cinc projectes d’ajuda aprovats dies enrere per a reforçar els programes preventius d’aprovisionament davant el coronavirus.

Tres d’ells, als quals Càritas Espanyola aporta un fons total de 180.000 euros, han estat posats en marxa a Àfrica per les Caritas del Sahel (Mali, el Senegal i Burkina Faso) i de la regió dels Grans Llacs (RD Congo i Burundi).

Els altres dos són  projectes d’assistència humanitària davant l’impacte de la pandèmia en les comunitats de refugiats que duen a terme Càritas Albània a la seva frontera oriental i Càritas Grècia a les illes de Lesbos i Chíos, als quals Càritas Espanyola aporta un total de 65.000 euros.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip