Reconèixer el compromís, la generositat i la solidaritat és l’objectiu de la nova edició dels Premis Socials de Fundació MAPFRE, que premien a les persones i institucions que han dut …

Moda re- rep el premi MAPFRE al millor projecte amb impacte social


Reconèixer el compromís, la generositat i la solidaritat és l’objectiu de la nova edició dels Premis Socials de Fundació MAPFRE, que premien a les persones i institucions que han dut a terme actuacions destacades en benefici de la societat en els àmbits científic, cultural i social.

La dotació global dels premis és de 160.000 euros i el seu lliurament es realitzarà el dimarts, 8 d’octubre, en un acte que serà presidit per S. M. la Reina Donya Sofía i que se celebrarà en el Casino de Madrid.

Moda re- rebrà el Premi al Millor Projecte pel seu Impacte Social, un guardó dotat amb 40.000 euros que Fundació MAPFRE concedeix anualment per a reconèixer la iniciativa que hagi generat major impacte en la societat en diferents àmbits.

Innovació i sostenibilitat

Moda re-, projecte pioner en l’àmbit del reciclatge i la reutilització tèxtil, va ser creat per a abordar la creixent problemàtica de l’impacte de la indústria tèxtil en el medi ambient i oferir solucions sostenibles que a més promoguin la inclusió social. Impulsada per Càritas, Moda re- integra estratègies d’economia circular i treballa estretament amb la comunitat per a maximitzar el seu impacte positiu i promoure un consum conscient, sostenible i responsable.

Amb més de 44 milions de quilos de roba recollits anualment en més de 8.200 contenidors, i 170 punts de venda en més de 100 ciutats espanyoles, Moda re- no sols ofereix roba accessible, sinó que també crea ocupació per a més de 1.400 persones, de les quals un 55% estan en risc d’exclusió social. A més, la seva labor permet reduir les emissions de CO₂ i el consum d’aigua, reforçant així el seu compromís amb la protecció del medi ambient.

Innovadora en la digitalització de la seva xarxa de contenidors i pionera amb la botiga itinerant ‘Moda re- en ruta’, la cooperativa promou el consum conscient i l’economia circular. Col·laborant amb grans marques com Inditex, Mango i Decathlon, optimitza el cicle de vida de les peces i fomenta un sector més sostenible. A més, Moda re- imparteix programes de formació i sensibilització, educant a la ciutadania sobre la importància del reciclatge tèxtil i l’economia circular.

Oportunitats laborals a través de la moda accessible

Moda re- no sols se centra en el medi ambient, sinó que també té un fort component social. L’organització genera anualment més de 1.400 llocs de treball, més de la meitat (55%) són ocupats per persones en risc d’exclusió social, ajudant-les a integrar-se en el mercat laboral a través de programes de formació i ocupació. Més del 60% de les persones acompanyades per Moda re- aconsegueixen accedir posteriorment a una ocupació estable​.

D’altra banda, les peces que es recullen i són aptes per a una segona vida són comercialitzades en els seus 170 punts de venda, amb presència en més de 100 ciutats espanyoles, als quals poden accedir les persones en situació de vulnerabilitat, amb un lliurament social basat en una experiència de “compra” totalment normalitzada. A més, Moda re- col·labora amb grans marques com Inditex, Mango o Decathlon.

Una realitat en augment

La indústria tèxtil és una de les més contaminants del planeta, i la moda ràpida ha disparat tant el volum de roba que es produeix com la que es rebutja. Per a fer una sola samarreta de cotó, es necessiten 2.700 litres d’aigua. Els tints i altres productes d’acabat són els responsables del 20% de la contaminació de l’aigua potable de tot el món.

Amb un model de producció massiva, la indústria de la moda és responsable del 10% de les emissions mundials de carboni, més que els vols internacionals i el transport marítim junts. A la Unió Europea, les compres de tèxtils en 2020 van generar al voltant de 270 kg d’emissions de CO₂ per persona, sumant un total de 121 milions de tones de gasos d’efecte d’hivernacle.

A més, la majoria dels residus tèxtils acaba en abocadors o és incinerada, mentre que només l’1% és reciclat a noves fibres. L’estratègia de la UE per a tèxtils sostenibles i circulars, presentada el març de 2022, cerca fer que els productes tèxtils siguin més duradors, reparables, reutilitzables i reciclables, combatent la moda ràpida i promovent la innovació en el sector.

Reconeixement internacional

Moda re- és el projecte de referència del sud d’Europa en el seu sector, havent implementat, a més diverses campanyes de sensibilització per a demostrar que la sostenibilitat també pot ser una realitat en el sector tèxtil. Destaca “Circular II: Trobades de moda circular i sostenible”, realitzats en el Museu del Vestit de Madrid, en col·laboració amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, on es van abordar temes com l’ecodisseny i el reciclatge de residus tèxtils. La seva activitat, “Teixint un pensament sostenible” ofereix materials didàctics gratuïts per a diferents edats, amb la finalitat d’educar sobre la reducció i reutilització de tèxtils.

També fomenten el consum conscient i responsable a través de campanyes de recollida de roba usada, desfilades de moda sostenible que exhibeixen peces de segona mà, tallers de suprarreciclatge per a transformar peces en nous productes i visites guiades per les seves plantes de tractament. Igualment s’estableixen punts efímers de sensibilització en institucions educatives i programes de formació per a educadors sobre l’economia circular del tèxtil.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip