Es tracta d’un projecte pilot d’inclusió l’objectiu de la qual és millorar l’ocupabilitat de persones vulnerables –beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital (IMV)– que rebran competències bàsiques, transversals i digitals per …
Es tracta d’un projecte pilot d’inclusió l’objectiu de la qual és millorar l’ocupabilitat de persones vulnerables –beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital (IMV)– que rebran competències bàsiques, transversals i digitals per a la recerca d’ocupació
L’acte celebrat en la seu de l’Ateneu de Maó ha comptat amb la presidenta de CAEB, Carmen Planas; la secretària general d’Objectius i Polítiques d’Inclusió, Milagros Paniagua; la presidenta de Fundació CEOE, Fátima Báñez; el secretari general de Càritas Menorca, Guiem Ferrer; i la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora
Càritas Espanyola, Fundació CEOE i CAEB han presentat aquest matí als empresaris de Menorca el projecte d’inclusió laboral Emplea Lab, finançat pels Fons Next Generation de la Unió Europea i que compta també amb la participació del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i la Fundació Adecco. Emplea Lab és un projecte pilot d’inclusió l’objectiu de la qual és millorar l’ocupabilitat de persones vulnerables –beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital (IMV)– a través de la millora de les seves competències bàsiques, transversals i digitals per a la cerca d’ocupació i el manteniment d’aquest.
L’acte celebrat en la seu de l’Ateneu de Maó ha comptat amb la presència de la presidenta de la patronal balear, Carmen Planas; la secretària general d’Objectius i Polítiques d’Inclusió i Previsió Social, Milagros Paniagua; la presidenta de la Fundació CEOE, Fátima Báñez; el secretari general de Càritas Menorca, Guiem Ferrer; i la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, qui ha clausurat la jornada.
La jornada celebrada avui serveix de posada de llarg d’aquest ambiciós projecte d’inclusió que té com a finalitat mesurar l’impacte en l’accés a l’ocupació de les persones en situació de vulnerabilitat després d’haver participat en processos o itineraris intensius d’inserció soci-laboral. “És un orgull i alhora una responsabilitat que des dels organismes competents s’hagi triat l’illa de Menorca per a estrenar aquest projecte pilot, que també es durà a terme en altres 10 províncies espanyoles i preveu la participació de prop de 2.000 persones”, ha assegurat Carmen Planas durant l’obertura de la trobada.
Amb la col·laboració de CAEB, la Fundació CEOE realitzarà a Menorca la labor de prospecció empresarial, amb l’objectiu d’aconseguir acords de col·laboració amb empreses i conèixer ofertes d’ocupació vacants a l’illa per a facilitar la inclusió laboral. Aquesta labor de prospecció tindrà a més com a resultat un diagnòstic de les necessitats laborals reals que existeixen a Menorca. També la Fundació CEOE, en coordinació amb els serveis de Càritas, durà a terme la fase d’intermediació laboral, coordinant ofertes de treball i derivant als participants convenients.
La metodologia desenvolupada per a l’execució de Emplea Lab compta amb un fort component d’innovació social, ja que implica la posada en marxa d’una recerca social. Es pretén conèixer si l’orientació, la formació i l’acompanyament en la recerca d’ocupació influeixen en l’ocupabilitat dels candidats i les candidates.
El valor del sector empresarial
Una de les hipòtesis que es pretén contrastar amb aquest treball és el valor que pot aportar el sector empresarial, mitjançant la seva participació en els processos d’identificació d’ocupacions sense cobrir i la posterior intermediació entre les empreses i els col·lectius en situació d’exclusió. Els resultats que s’obtinguin ajudaran al disseny de les polítiques públiques, especialment les centrades en col·lectius vulnerables o amb més dificultats per a accedir a l’ocupació.
Des de CAEB, Carmen Planas ha afegit que “la participació del nostre teixit empresarial és fonamental en tots els processos laborals, som protagonistes en la creació d’ocupació i som protagonistes a fomentar l’ocupació de qualitat i per a tots, especialment els que més el necessiten. No en va, des de la patronal facilitem la connexió entre les empreses i les entitats socials de Balears que aposten per la formació i inserció laboral de joves que tenen molt a aportar a la societat. Amb la implicació de tots farem un passet més en el diagnòstic de les necessitats laborals que existeixen a Menorca, a més de posar el nostre granet de sorra per a contribuir a la cobertura de vacants existents en el mercat laboral de l’Illa, i millorar la qualitat de vida assegurant creixement i benestar”.
La secretària general d’Objectius i Polítiques d’Inclusió i Previsió Social, Milagros Paniagua, ha assenyalat que “és fonamental aconseguir la implicació de les empreses en les iniciatives públiques que lluiten contra la pobresa i l’exclusió, com el projecte Emplea Lab, en el qual es treballa de manera intensiva per a millorar l’ocupabilitat de les persones vulnerables”. El Ministeri d’Inclusió reconeix aquesta col·laboració a través del Segell d’Inclusió Social.
Des de la Fundació CEOE, Fátima Báñez ha afirmat que Emplea Lab “és un projecte d’avantguarda que ha de ser un pont a l’ocupació i una referència en matèria d’inclusió”. “Amb el lideratge de Càritas i en aliança estratègica per la societat espanyola, la Fundació CEOE canalitzarà el compromís social de les nostres empreses per la integració de les persones més vulnerables a través de la formació i de l’ocupació. Una aliança guanyadora per a les persones, per a ser referents en innovació social, i un impuls des de la unitat que demostra que les empreses espanyoles continuen posant tota la seva capacitat al servei de tots per a aconseguir l’excel·lència com a societat”, ha afegit.
Báñez ha ressaltat també que “les empreses són clau en el present i en el futur d’Espanya, treballant per les oportunitats, ja que aporten 8 de cada 10 ocupacions i el 50 per cent de la riquesa social anual del nostre país”. “Junts arribem més lluny i amb més impacte social”, ha conclòs.
Per part de Càritas Menorca, Guiem Ferrer ha manifestat que “les persones que atenem en Càritas necessiten alguna cosa més que un peix per a subsistir, necessiten aprendre a pescar i trobar qui les contracti per a no solament subsistir, sinó per a viure en dignitat. El treball és l’artífex de qualsevol inserció social i comunitària. Les empreses i les administracions juguen aquí un paper primordial en aquest escenari”. Des de Càritas Menorca treballem des de fa molts anys a donar orientació i formació sociolaboral. Tan sols l’any passat Càritas va atendre a l’illa a 748 persones en el nostre Servei d’Orientació Laboral, de les quals, més de 500 són dones. I tan sols el 50 per cent té estudis superiors a la Secundària”, ha conclòs Ferrer.
Finalment, la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha qualificat Emplea Lab com un projecte guanyador, ja que el sector privat és clau per al desenvolupament econòmic, però també social de la nostra comunitat. El dret al treball és un dret bàsic i un pilar fonamental en el projecte de vida de qualsevol persona. Amb iniciatives així, donem la possibilitat al fet que persones amb dificultat per a trobar una sortida professional, tinguin una nova oportunitat per a tornar a començar”.
Durant la presentació d’Emplea Lab a Maó s’ha dut a terme una taula rodona en la qual han participat Ángel Sánchez, coordinador general de la Fundació CEOE; Mar Pons, coordinadora del Programa d’Inclusió Social i Ocupació de Càritas Menorca; Miriam Cuerva, delegada insular a Menorca del Servei d’Ocupació d’Illes Balears (SOIB); i Luís Anglés, gerent de l’empresa Bonica Menorca. Tots ells han aprofundit en aquesta iniciativa i dialogat sobre la situació o necessitats d’ocupabilitat de Balears i, concretament, de l’illa de Menorca.