Aquesta proposta pretén donar visibilitat a les bretxes d’exclusió que sofreixen les dones a les quals Càritas acompanya. De cara al Dia Internacional de la Dona, que se celebra el …
Aquesta proposta pretén donar visibilitat a les bretxes d’exclusió que sofreixen les dones a les quals Càritas acompanya.
De cara al Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març, Càritas llança la iniciativa «Elles Som Nosaltres». Es tracta d’una proposta en la qual, a través de la veu de 8 ambaixadores, es pretén fer arribar a tota la societat la realitat de les dones en situació de vulnerabilitat i posar el focus sobre les múltiples bretxes i situacions d’exclusió que sofreixen les dones a les quals Càritas acompanya i els drets de les quals són vulnerats.
«Elles Som Nosaltres» cerca promoure, a més, la solidaritat econòmica amb els programes d’atenció a dones de Càritas tant a Espanya com en altres països de tot el món en els quals som presents a través de nombrosos projectes de cooperació fraterna amb les Càritas locals.
Suport de vuit dones líders
Aquest gest solidari compta amb la col·laboració desinteressada com a ambaixadores de Marta Colomina, Ana Irusta, Sonsoles Onega, Adela Martín, Ana Bujaldón, Montserrat Lluis, Elena Gris i Gloria Lomana, vuit dones líders en el seu sector, compromeses públicament amb la igualtat d’oportunitats i que, des de la seva posició professional i reconeixement social, reclamen avanços decidits en matèria d’igualtat.
Càritas llança aquesta iniciativa en un moment molt especial: la celebració, en 2022, del 75 aniversari. Al llarg d’aquests tres quarts de segle d'”amor pels altres”, com assenyala el lema d’aquesta commemoració, i de servei a les persones, Càritas ha estat testimoni de com la realitat de pobresa i exclusió té rostre de dona i, al mateix temps, de l’activa capacitat de lideratge i autonomia de les dones a l’hora de protagonitzar el seu propi desenvolupament. Això demostra que és possible un altre model de societat basat en la igualtat, tant en la mateixa llar com en les relacions comunitàries i socials, i en la vida pública.
Donar visibilitat a realitats de vulnerabilitat i exclusió
Són moltes les realitats de vulnerabilitat i exclusió que Càritas acompanya dins i fora d’Espanya, però dins d’aquesta iniciativa es vol visibilitzar algunes d’elles. En concret, durant la setmana vinent les vuit ambaixadores d’«Elles Som Nosaltres» compartiran les següents realitats:
• Món rural: El paper de les dones pageses en el desenvolupament de les seves famílies i comunitats.
• Situacions de conflicte: les violacions de drets que sofreixen les dones en les zones afectades per conflictes.
• Lideratge indígena: formació i apoderament de les dones indígenes.
• Víctimes de tràfic: dones víctimes de l’esclavitud del segle XXI.
• Precarietat laboral: la desigualtat en l’ocupació que afronten moltes dones.
• Dones majors: un rol crucial i invisibilitzat en la nostra societat.
Sota l’etiqueta #EllasSomosNosotras, aquesta iniciativa anirà donant a conèixer en xarxes socials més aspectes sobre cadascuna d’aquestes realitats, el treball que Càritas realitza i les històries personals d’alguns dels seus protagonistes.
En paraules de María Angeles García, coordinadora de l’Equip de Donants i Institucions de Càritas, que impulsa aquesta campanya, “esperem poder donar veu a milers de dones i continuar enfortint la nostra labor gràcies a la solidaritat de totes i tots, perquè elles som nosaltres i nosaltres som elles.