Una trobada celebrada a l’Escorial defensa una ajuda basada en la justícia, dignitat, autonomia i inclusió. En vespres del Dia Mundial de l’Alimentació, Càritas celebra el 14 i 15 d’octubre …

Dia de l’Alimentació: Per un accés al dret a l’alimentació que dignifiqui a les persones i respecti la seva autonomia


Una trobada celebrada a l’Escorial defensa una ajuda basada en la justícia, dignitat, autonomia i inclusió.

En vespres del Dia Mundial de l’Alimentació, Càritas celebra el 14 i 15 d’octubre a l’Escorial, sota el lema “Davant el dret a una alimentació saludable”, una trobada amb més de 125 representants de la majoria de les Càritas Diocesanes del país per a reflexionar sobre la missió de Càritas en l’accés al dret a una alimentació saludable i sostenible, com a qüestió de justícia, dignitat, autonomia i inclusió.

Aquestes jornades han culminat amb un comunicat final en el qual s’aposta per continuar avançant en la cura de les persones i la cura de la Creació, a més d’enfortir un model d’acompanyament a les persones basat en la seva autonomia i la dignificació de l’accés a aquest dret, tan demandat durant la pandèmia en tots els recursos de la Confederació Càritas a Espanya i en aquells països on se secunden diversos projectes de cooperació internacional centrats en aquest àmbit.

Aquest és el text del comunicat:

PEL DRET A UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE I SOSTENIBLE.
QÜESTIÓ DE JUSTÍCIA, DIGNITAT, AUTONOMIA I INCLUSIÓ

La crisi soci-sanitària de la COVID 19 ha posat d’evidència la importància de l’accés al dret a l’alimentació dins i fora de les nostres fronteres. La pandèmia ha provocat uns dels majors augments de la fam en el món en dècades i està provocant efectes molt preocupants, amb una profunda petjada d’importants conseqüències, en les condicions de vida i nivells d’integració social de les persones i famílies.

A través de la seva presència en el terreny i la posada en marxa de diversos programes socials, Càritas és testimoni del sever impacte que té les deficiències del sistema alimentari global, posant en risc la vida i els mitjans de subsistència de moltes persones i llars del nostre país i la resta del món, especialment en els més vulnerables. Enfront d’aquesta realitat, Càritas realitza programes de lluita contra la fam i accions dirigides a garantir, defensar i promoure el Dret a l’Alimentació a Espanya i en gairebé de 40 països.

En l’àmbit nacional, el 80,6% de les persones acompanyades per Càritas en l’últim any ho van ser a través dels programes d’Acolliment i assistència (1.425.991 persones), que constitueix el cor de la nostra acció social on l’accés a aquest dret és una de les demandes recurrents de les famílies en situació més precària. En les nostres respostes en aquest àmbit, continuen tenint un relleu important els projectes de donació en espècie, si bé el gran repte estratègic en el qual tota la Confederació Càritas a Espanya treballa en els últims anys s’orienta a la dignificació d’aquesta ajuda a través de diverses iniciatives que ja estan en marxa en nombroses Càritas Diocesanes per a garantir l’accés a aquest dret de persones i famílies en situació de greu privació material, que mantenen la privacitat dels destinataris, com són l’ús de targetes moneder, pagaments a través de telefonia mòbil o l’ús de codis QR.

En el marc de la convocatòria del Dia Mundial de l’Alimentació, Càritas ha celebrat el 14 i 15 d’octubre a l’Escorial, sota el lema “Davant el dret a una alimentació saludable”, una trobada amb més de 125 representants de la majoria de les Càritas Diocesanes per a reflexionar, de la mà d’experts en l’àmbit universitari i de la recerca social, sobre la missió de Càritas en l’accés al dret a una alimentació saludable i sostenible, com a qüestió de justícia, dignitat, autonomia i inclusió.

Aquestes jornades han servit per a aprofundir tant en les causes que generen aquesta violència estructural que nega a sectors de la població el dret a l’alimentació com, sobretot, en la cerca d’alternatives d’acompanyament basades en la dignificació de l’accés a aquest dret i que posi a les persones en el centre de totes les accions.

Hem debatut sobre l’estratègia confederal de Càritas per a generar transicions en la protecció d’aquest dret de les persones acompanyades a través dels nostres recursos inspirats en la dignitat, l’autonomia i la salut integral en el marc de relacions de reciprocitat. Les experiències compartides sobre les iniciatives que s’estan realitzant en tot el país han posat de manifest la necessitat de continuar avançant cap a aquest model d’ajuda alimentària i sembrant llavors en aquesta direcció tant en l’àmbit confederal com en el treball en xarxa amb altres entitats.

Els participants en aquestes jornades hem manifestat la nostra voluntat de continuar caminant cap a una realitat social basada en la cura de les persones i, també, en la cura de la Creació. Cap a la cura de les persones, perquè volem facilitar, allí on els serveis públics no arriben, l’accés a aquest dret universal dins d’un procés que ha d’estar acompanyat pel respecte a la dignitat humana, l’anonimat i la normalització d’un acte, el d’alimentar-se de manera adequada cada dia, on quedin garantits la capacitat d’elecció, què es vol menjar, com fer-ho i on s’adquireixen aquests aliments.

I cap a la cura del planeta perquè Càritas aposta per conrear la consciència personal i comunitària per a identificar la protecció del dret a l’alimentació amb la cura de la nostra Casa Comuna. Això requereix assumir gestos personals, com la decisió de quins productes comprem, on realitzem les nostres compres o com reciclem, i gestos de caràcter col·lectiu, com donar suport a les iniciatives que garanteixin l’accés universal de tots al dret a l’alimentació i, especialment, d’aquells grups de població més vulnerables a través d’uns models d’actuació que:

– Siguin inclusius, per a totes les persones.

– Evitin un doble circuit de comercialització.

– On les persones puguin triar lliurement.

– Generin llocs de treball, especialment per a persones amb dificultats d’incorporació soci-laboral.

– Contribueixin a la cadena del reaprofitament alimentari, des del seu origen (reflexionant sobre el tipus d’economia de consum que produeix més del necessari, empobrint i desertitzant la terra) fins al final de la cadena (generant iniciatives per a reelaborar menús amb productes, que, d’una altra manera, anirien als contenidors d’escombraries).

Eix estratègic de la cooperació internacional de Càritas

Segons l’últim informe de l’Estat de la seguretat alimentària i la nutrició en el món, s’estima en 811 milions les persones que estan subalimentades en 2020, prop de la desena part de la població mundial. A més, l’actual pandèmia està repercutint en la prevalença de múltiples formes de malnutrició a escala mundial i augmentant la bretxa de gènere en la inseguretat alimentària moderada o greu.

Davant aquest escenari, Càritas reafirma també en aquest Dia de l’Alimentació el seu profund compromís amb la defensa d’aquest dret bàsic, que es posa de manifest a través dels més de 100 projectes desenvolupats en l’àmbit internacional entre els anys 2017 i 2021 en un total de 37 països a Amèrica Llatina (el Brasil, Bolívia, l’Equador, el Perú, Colòmbia, El Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Haití i República Dominicana), Àfrica (Txad, Etiòpia, Kenya, Eritrea, Ruanda, Moçambic, Burkina Faso, Burundi, RD Congo, el Senegal, Níger, Mali i Mauritània), Mitjà Orient (Palestina), Àsia (Bangladesh, l’Índia, Nepal i Filipines) i Europa (Armènia, Grècia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia, Albània, Bulgària i Montenegro).

En cadascuna d’aquestes accions, Càritas impulsa una estratègia de treball basada en aquests criteris:

– La promoció d’una agricultura familiar, ecològica i sostenible en zones amb alts índexs de pobresa i desnutrició.

– La consolidació d’un bon sistema de mercats agrícoles, especialment de mercats locals i de proximitat.

– La reducció dels nivells de desnutrició en les comunitats acompanyades.

– El protagonisme i lideratge de les dones com a agents de desenvolupament de les comunitats locals, garantint el seu ple accés i control dels recursos per a la producció alimentària.

– L’enfortiment de la institucionalitat en diferents nivells en l’àmbit del Dret a l’Alimentació. La promoció d’una ciutadania global conscienciada amb les realitats de pobresa i exclusió social que sofreixen les persones més enllà de les nostres fronteres.

Càritas urgeix en aquesta jornada als poders públics i a la comunitat internacional a garantir el Dret a l’Alimentació i a sumar recursos i voluntat política per a aconseguir en 2030 la meta de la “Fam zero” (ODS 2) com una qüestió de justícia social, i a adoptar mesures eficaces que afavoreixin una transformació sostenible dels sistemes alimentaris.

Càritas Menorca

Entrevista a Fel Enrich, responsable d’animació comunitària de Càritas Menorca a Es Matí de Menorca en Cope.

Dia Internacional de l’Alimentació


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip