Dia Mundial del Comerç Just: Impulsar un altre model comercial per a combatre la pobresa i la desigualtat Un any més, des del projecte S’Altra Senalla – Mestral, hem participat …
Un any més, des del projecte S’Altra Senalla – Mestral, hem participat en el Dia Mundial del Comerç Just.
Sota el lema “Som Comerç Just, i tu?” ens unim a la Coordinadora Estatal de Comerç Just i als nostres companys de la Xarxa Interdiocesana a aquesta celebració que s’estén més enllà d’aquest dissabte dia 11 de maig, a través d’aquest projecte Càritas treballa per:
Un altre model comercial
Amb aquesta jornada les organitzacions de Comerç Just llancen una crida a la ciutadania a unir-se a aquest moviment mundial que lluita contra la pobresa i la desigualtat a través de l’articulació d’un altre model comercial inspirat en principis com són els de garantir unes condicions laborals dignes i la igualtat salarial entre homes i dones, la no explotació infantil o la protecció del medi ambient.
Càritas ha convocat activitats a Albacete, Castelló, Gijón, Montsó, Burgos, Bilbao, Cadis, Cuenca, Canàries, Getafe, Granada, Huelva, Huesca, Mallorca, Menorca, Lleida, Màlaga, Badajoz, Zafra, Alacant, Oriola, Sant Sebastià, Santander, Tenerife, València, Teruel, Urgell, Vic, Zamora i Zaragoza. Els actes han estat organitzats per les diferents Càritas Diocesanes, amb la participació activa de nombroses Càritas Interparroquials, voluntaris i agents del Comerç Just de la Confederació.
A més, durant la jornada es llança una campanya d’activisme en xarxes socials sota l’etiqueta #SomosComercioJusto per a poder unir-se a aquest moviment i mostrar el nostre compromís per un món més just.
Pobresa, ocupació i canvi climàtic
Segons dades de Nacions Unides, actualment 783 milions de persones viuen en condicions de pobresa, és a dir, amb menys d’1,90 dòlars al dia. Encara que aquesta xifra s’ha reduït en els últims anys, la desigualtat s’ha acrescut, ja que en aquest mateix període l’1% de la població més acabalada va rebre el doble d’ingressos que el 50% més pobre.
Un altre factor fonamental en la persistència d’aquesta situació de precarietat és l’ocupació, ja que, si manca d’unes condicions dignes, no garanteix la superació de la pobresa. De fet, i segons la OIT (Organització Internacional del Treball) a tot el món gairebé un terç de la classe treballadora viu en condicions de pobresa sense poder cobrir les seves necessitats bàsiques. És una realitat en la qual les dones surten especialment perjudicades, ja que, de mitjana, elles guanyen un 23% menys que els homes.
És important destacar, així mateix, els efectes que el canvi climàtic suposa per a les comunitats més empobrides. En els últims anys més de la meitat de la terra destinada a usos agrícoles s’ha vist afectada per la degradació del sòl, una activitat en la qual treballen i de la qual depenen directament 2.600 milions de persones a tot el món.
Tenint en compte aquestes dades, la pròpia OIT adverteix que “tret que es prenguin mesures per a alleujar-la, la pobresa podria perpetuar-se de generació en generació, exacerbant la inestabilitat socioeconòmica i erosionant el suport a les polítiques en favor del creixement”.
Compromís amb els ODS
Davant això, el Comerç Just planteja la necessitat d’un altre model econòmic i comercial que posi a les persones i el medi ambient en el centre enfront dels interessos econòmics. Per a això, el Comerç Just busca garantir unes condicions laborals dignes i segures per als seus productors, el pagament d’un salari adequat i igual per a home i dones en el desenvolupament de les mateixes tasques, la no explotació laboral infantil i una producció basada en tècniques i procediments respectuosos amb l’entorn natural. D’aquesta manera, s’afavoreix la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible adoptats per l’ONU en 2015 i que haurien de complir-se abans del 2030.
Dins de la xarxa internacional de Comerç Just existeixen més de 2.000 organitzacions productores repartides en 75 països d’Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i el Carib, en les quals treballen més de 2 milions de persones. D’elles, tres de cada quatre organitzacions es dediquen a la producció d’alimentació i de matèries primeres, i, segons l’Organització Mundial del Comerç Just, unes 250 entitats es dediquen activitats tèxtils o a l’artesania.
43 milions d’euros facturats a Espanya
A Espanya hi ha 150 botigues i punts de venda especialitzats, gestionats per les organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just. A més, els productes estan presents en altres establiments al detall, grans superfícies i cadenes d’hostaleria. En 2017 la seva facturació va ascendir a 43 milions d’euros, la qual cosa suposa un 8% més que l’any anterior. L’alimentació, i en particular el cafè, el sucre i el cacau, continuen sent els articles més venuts. Pesi a l’augment de les vendes, el nostre país està a la cua en relació als nostres veïns europeus.
Càritas, a través de la seva Xarxa Interdiocesana de Comerç Just, integrada per 29 Càritas Diocesanes de tota Espanya, compta amb 31 botigues i 78 punts de venda que, en l’últim, van comptabilitzar uns beneficis de 640.000 euros procedents de la venda de productes.
La celebració del Dia Mundial del Comerç Just està promoguda al nostre país per la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) i compta amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. L’agenda completa d’actes del Dia Mundial del Comerç Just es pot consultar en www.comerciojusto.org.
PROPER ARTICLE
Dossier premsa abril 2019