13.545 persones van accedir a un lloc de treball en 2018 amb el suport dels programes d’ocupació de Càritas L‘Informe “Economia i Persones” detalla les accions desenvolupades amb 72.169 participants …

Presentació de l’Informe “Economia i Persones”


13.545 persones van accedir a un lloc de treball en 2018 amb el suport dels programes d’ocupació de Càritas

L‘Informe “Economia i Persones” detalla les accions desenvolupades amb 72.169 participants i una activitat econòmica de 74 milions d’euros

En un entorn laboral dominat pels elevats índexs de desocupació i temporalitat, les dades de l’Informe d’Economia Solidària 2018 [VEURE VÍDEO] de Càritas posen de manifest, un any més, que és possible desenvolupar estratègies d’èxit amb les persones en situació més vulnerable perquè puguin tornar al mercat de treball, aconseguir una ocupació i reconstruir la seva autonomia personal.

Aquest és el cas dels 13.545 participants en el programa d’ocupació de Càritas que van aconseguir accedir a un lloc de treball digne en 2018. Aquesta xifra suposa més del 18% de les 72.169 persones que van participar en l’últim any en els programes d’ocupació que la Confederació Càritas desenvolupa en tota Espanya.

L’Informe, que es publica sota el títol “Economia i Persones. Amb valors, hi ha drets”, ha estat presentat aquest matí a Madrid, en la seu de Càritas Espanyola, de la mà de Natalia Peiro, secretària general de la institució; Francisco Lorenzo, director d’Àrea d’Acció Social; i Marieta Elisabeth Guerrer, participant del programa d’ocupació de Càritas Madrid.

Dades més destacades

Dividit en quatre apartats — ocupació inclusiva, economia social, finances ètiques i comerç just—, l’Informe detalla tota l’activitat desenvolupada pels programes d’ocupació de Càritas en 2018, “amb l’objectiu prioritari –en paraules de Lorenzo— que totes les persones acompanyades puguin exercir el seu dret a una ocupació digna en igualtat d’oportunitats”.

Aquesta aposta de Càritas mostra resultats tangibles com aquests:

– Es van dur a terme 939 accions formatives, en les quals van participar 14.627 persones.

– 24.823 persones van ser ateses pels serveis d’intermediació laboral.

– 399 persones van participar en accions d’autoocupació.

– Es van impulsar 67 iniciatives d’economia social (deu més que en 2017), que suposen 1.538 llocs de feina, dels quals 773 són ocupacions d’inserció pels quals han passat 1.315 persones.

– Càritas compta amb 31 botigues de comerç just i 78 punts de venda en tot el país.

En termes econòmics, la labor duta a terme per Càritas en l’àmbit de l’ocupació i l’economia social suposa un volum total d’activitat econòmica pròxim als 74 milions d’euros.

Darrere de totes aquestes activitats, estan 1.161 treballadors contractats i 3.170 voluntaris.

Aposta per l’ocupació digna

Aquest Informe es presenta en ple escenari post i pre-electoral, on, com va assenyalar Natalia Peiro, “l’aposta per l’ocupació digna i de qualitat per part de tots els poders públics és, per a Càritas, una de les claus de la lluita contra la precarietat que afecta moltes persones”.

“Aquesta acció de Càritas a favor de la inserció social a través de l’ocupació digna –va afegir Natalia Peiro— s’emmarca en la línia estratègica pel model d’economia social, inspirat en la Doctrina Social de l’Església, en la instrucció pastoral de la Conferència Episcopal Església, servidora dels pobres i en l’acció coordinada per totes les entitats d’Església involucrades en la pastoral obrera dins de la Iniciativa Església pel treball Decent”.

Referent a això, Francisco Lorenzo va assegurar que “som conscients que les dinàmiques que incrementen la desigualtat no generen riquesa, sinó que és cada persona amb les seves decisions quotidianes a l’hora de consumir, els qui ho fem”.

Per a donar testimoniatge personal de quin és l’experiència d’apoderament i autonomia personal a través de l’accés a l’ocupació normalitzada i digna, en la roda de premsa ha intervingut Marieta Elisabeth Guerrer, qui, després de realitzar un curs de capacitació laboral en el Centre de Formació Sant Felip Neri de “Neteja de Salas Blancas”, va aconseguir accedir a un lloc de feina de neteja en un gimnàs a través de l’Agència de Col·locació de Càritas Madrid.

La relació entre l’ocupació i l’exclusió social

Al costat de les dades de l’Informe “Economia i Persones”, en la roda de premsa es va aportar el diagnòstic sobre la realitat del mercat laboral a Espanya que ha elaborat el Comitè Tècnic de la Fundació FOESSA (vinculada a Càritas) en el dossier “La vulneració del dret a un treball decent: Ocupació i exclusió social”.

Segons les dades d’aquest dossier (elaborat a partir de l’enquesta pròpia duta a terme l’any passat en 11.655 llars de totes les CCAA i que servirà de base per al VIII Informe FOESSA que es presentarà el mes vinent de juny), les majors taxes de pobresa i exclusió es continuen concentrant en el col·lectiu de persones desocupades, on un 46% es troben en l’espai de l’exclusió (el 25,9% en situació d’exclusió severa) i el 17,2% en pobresa severa.

Comparant aquestes xifres amb les del conjunt de la població, s’observa que el fet de no comptar amb una ocupació multiplica per 2,5 el risc de caure en situacions d’exclusió i per 3 el de caure en pobresa severa.

Com va explicar Francisco Lorenzo, “l’absència d’ocupació no és l’única característica que empeny a situacions d’exclusió i pobresa, ja que la vulnerabilitat es troba cada vegada més entre aquelles persones i llars que estan treballant, per la qual cosa podríem dir que comptar amb una ocupació ha deixat de ser sinònim d’integració i benestar”. Com s’indica en el dossier, el 12,3% de la població que està treballant es troba en situació d’exclusió i el 2,1% en condicions de pobresa severa.

La jornada parcial indesitjada i la temporalitat són uns altres és un dels grans motors que arrosseguen a la població activa a aquest tipus de situacions.

Les llars que la seva sustentadora principal és una dona que treballa són més sensibles a les situacions d’exclusió, especialment en els casos d’exclusió severa (6,7%), ja que supera gairebé en un 70% a les taxes registrades entre les llars que el seu sustentador principal és un home (4%).


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip