Organitzacions catòliques demanen que governs i polítics es comprometin amb el bé comú reduint la desigualtat i cuidant la naturalesa La iniciativa de treball en xarxa “Enllaça’t per la Justícia”, …

Organitzacions catòliques demanen que els governs es comprometin amb el bé comú


Organitzacions catòliques demanen que governs i polítics es comprometin amb el bé comú reduint la desigualtat i cuidant la naturalesa

  • La iniciativa de treball en xarxa “Enllaça’t per la Justícia”, en la seva campanya “Si Cuides el Planeta, Combats la Pobresa”, publica el sisè principi del seu “Decàleg Verd” que convida a “impulsar les decisions necessàries, encara que siguin costoses”.
  • Les organitzacions catòliques recorden que sense una política compromesa que treballi de forma real per un món en el qual es respectin els drets humans, es redueixin les desigualtats i es cuidi la naturalesa, els nostres esforços particulars, es veuran minvats.
  • Des de la campanya es ressalta com en l’encíclica Laudato si’, el papa Francesc assegura que és necessari superar la lògica de la immediatesa perquè l’acció política “assumeixi responsabilitats amb els costos que impliquen”.

La Campanya SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA no tanca per vacances i durant els mesos de juliol i agost posa el focus en el punt 6 del seu “Decàleg Verd“, que anima a “Impulsar les decisions necessàries, encara que siguin costoses”.

Les entitats catòliques espanyoles promotores de la Campanya i que formen part de “Enllaça’t per la Justícia” –Càritas, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i XARXES (Xarxa d’Entitats per al Desenvolupament Solidari)—, exhorten al fet que les persones que es dediquen a la política, els governs i les empreses assumeixin la seva responsabilitat de millorar el món, ja que és un objectiu comú a tota la ciutadania i les empreses i els governs juguen un paper fonamental en la cura de la Casa Comú. Des de la campanya es recorda que, com afirma el papa Francesc, «la submissió de la política davant la tecnologia i les finances es mostra en el fracàs de nombrosos Cims mundials sobre medi ambient» (LS 54).

En aquesta ocasió, la campanya se centra sobretot en els governs i el món de la política en general i els anima a realitzar la seva activitat amb amplitud de mires, sense interessos a curt termini, i amb el Bé Comú com a centre. I és que, tal com recorda el papa Francesc en la seva encíclica Laudato si’ «Si la política no és capaç de trencar una lògica perversa, i també queda subsumida en discursos empobrits, seguirem sense afrontar els grans problemes de la humanitat» (LS 197).

I és que, segons asseguren les entitats que formen part d’aquesta Campanya, “sense una política compromesa que treballi de forma real per un món en el qual es respectin els drets humans, es redueixin les desigualtats i es cuidi la naturalesa els nostres esforços particulars, es veuran minvats”.

Càritas Menorca se suma  a aquesta campanya i especialment a aquest punt del seu decàleg, des de fa temps treballem fermament per una economia solidària i així ho fem des dels  nostres projectes,  centrats en l’acompanyament dels més vulnerables a través de línies de recuperació de residus o agricultura ecològica.

Hem de ser responsables dels nostres actes i comprometre’ns a actuar en les causes que generen la pobresa i la deterioració ambiental, per això triem treballar per una economia social i solidària que posi a les persones i al nostre entorn al centre de la nostra acció.

QUÈ PODEM FER (O DEIXAR DE FER)?

En aquest nou punt del “Decàleg Verd” de la Campanya SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA, se citen cinc propostes concretes per dur-ho a terme:

  • Interessa’t per iniciatives mediambientals i polítiques que es desenvolupin al teu barri o en la teva localitat i participa socialment i políticament.
  • Cau en el compte que la cura de la Creació és un repte molt ampl És important entendre la dimensió global del repte al qual ens enfrontem.
  • Racionalitza l’ús del transport privat. Planteja’t altres alternatives de transport sempre que sigui possible. Et proposem l’ús de transport públic i mitjans no contaminants com la bicicleta.
  • Opta per unes vacances responsables, basades en principis com el respecte cap a totes les persones i el medi ambient en general. Mostra a la teva família la diversitat cultural o ètnica i com ens permet millorar i aprendre mútuament, educant en valors com la solidaritat, la companyonia i la construcció d’una societat més justa i sostenible.
  • Pensa globalment i actua localment. No només hem de canviar els nostres comportaments personals, sinó que hem d’unir-nos com a societat civil de cara a canviar estructures.

Finalment, les organitzacions de “Enllaça’t per la Justícia”, proposen un desafiament a la comunitat educativa i li conviden a incloure el pròxim CURS ESCOLAR els principis del “Decàleg Verd” en les seves activitats d’educació formal i no formal.

 


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip